Här skriver jag om det som faller tankarna, känslorna, fingrarna in. Om livet på jorden. Om döden. Det blev mycket av den varan ett tag. Men det är också de inläggen som blir mest lästa, så behovet finns.
Jorden vårt hem i Universum - miljöfrågor ligger mig varmt om hjärtat. Likaså det som handlar om vår andlighet. Välkommen in i min värld!

fredag 13 april 2012

Naturvänligt nytänkande vid vägs ände

Miljötankar  -  om bilbränsle
Jag har gått och nynnat på en låt den senaste veckan, nästan hela tiden.
Den nya rockballaden "Every bridge must burn" är ett angeläget inlägg i miljödebatten  (Lyssna under rubrik Musik i högerkolumnen - texten finns på youtube-sidan).
"Every bridge..." är skön poesi med krass verklighet bakom.  Den handlar om att vi nått vägs ände och måste tänka om, helt och fullt, bränna alla broar för att inte hålla fast vid gamla tankesätt och strukturer.
Vem börjar?
För inte törs väl jag börja alldeles själv,  på min kant, utan någon som talar om för mig vad jag ska göra?
Jo, visst kan du det. Och för övrigt finns det många som hållit på med sånt här länge. De har bara inte gått att höra i motvinden.
Och så snubblade jag över ett par videoklipp på youtube, som handlar om bilar som går på luft eller vatten...  Det var ju precis vad jag frågade efter i mitt allra första inlägg i den här bloggen, min vision om en bättre värld! Men det är nog som en vän i miljöbranschen säger lite för bra för att vara sant. Det kostar ju också energi att komprimera luft eller "klyva" vatten.

Miljöbränsle i biltankar?
Evighetsmaskinen  "perpetuum mobile" har ju i alla tider varit människans största utmaning när det gäller uppfinningar. Och lika stort och omöjligt har det varit att lösa problemet.
Och har den inte synts till på vägarna än, så där finns garanterat någon hållhake.
Det brukar det för övrigt alltid vara, när människan blandar sig i skapelsen och delar på atomer eller manipulerar gener.
Nu tar jag med klippen i alla fall, så får var och en göra sig sin egen uppfattning.
Japansk bil som drivs med vatten:  http://www.youtube.com/watch?v=yIk0JH4khb8
Luftdriven bil:   http://www.youtube.com/watch?v=f15thOvhE38&feature=related

Hemligt?
Vad jag undrar är, varför en uppfinnare skulle försöka få det att se ut som en evighetsmaskin, och alltså utan  driftskostnad. Man kan ju inte vinna röster på en lögn? Väl?
Och borde det inte ha slagits på stora trumman i nyheter och vetenskapsprogram? Då måste jag ha missat det. Och varför har det inte hänt något "irl" - in real life - det vill säga i verkliga livet?

Bråttom!
Vi kan väl i alla fall konstatera att bensinbilen har kört till vägs ände och att det är dags för nytänkande när det gäller transporter av både folk och varor.
Nu kan vi inte längre ägna tid och kraft åt att dividera om hur många ören per liter som bensinen kostar.
För att jorden ska orka föda oss och för att vi ska ha någonstans att leva, måste vi utveckla ny infrastruktur och nya nätverk, där vi hjälps åt och samordnar resurser och lever enligt naturlagarna - det vill säga i samklang med jorden själv, precis så som indianer och andra urbefolkningar lever och tänker.
https://www.youtube.com/watch?v=g7cylfQtkDg


Av Miria Kaltiala Wiberg
Allt handlar om vår relation till oss själva och till naturen. Först måste vi lyssna inåt, på våra instinkter, vår intuition, som kan tala om för oss vad vi verkligen behöver här i livet och hur vi ska tillfredsställa behovet. Lyssnar vi inåt kommer vi bli varse om det grundläggande behovet av samhörighet med naturen och det behovet kan inte uppfyllas på annat sätt än att upprätta en djup och kärleksfull relation till naturen samt att upprätthålla den livet ut. 
http://transitionsweden.ning.com/profiles/blogs/m-nniskans-naturliga-behov


Vad behöver vi -  e g e n t l i g e n?
Vi behöver också tänka nytt angående våra behov.
Det gäller att se vad det vi gör och använder i vardagen får för konsekvenser. Vilka fotavtryck sätter du på jorden där du lever?
Prata om detta med andra för att öka medvetenheten om effekten av våra handlingar. Vi kanske inte heller måste åka på Australien-semester varje år eller äta kiwifrukt från Nya Zeeland varje dag. Gör vi det så gynnar vi ju faktiskt det gamla dåliga systemet med transporter från andra sidan jorden och flygtrafikens miljövådor med ovänliga avisningsmedel och stor bränsleåtgång.
Det duger säkert att återanvända gamla saker och återvinna material, i stället för att nyproducera.
All nyproduktion borde ske på beställning, för att inte stora mängder ska bli över.

Gynna dem som gör något!
Beröm och stötta dem som verkligen gör något åt rätt håll; de som gör bra uppfinningar
Sprid informationen om det som faktiskt finns inom hållbar utveckling.
Bygga och visa förebilds-boende med miljövänlig, hållbar teknik. Här får man in många olika aspekter av hållbar utveckling.

Vi har nått vägs ände i bl a energifrågor.  Så länge vi inte kan tämja solen... Solstormar under ett par dagar i början av mars 2012, beräknades ge lika mycket energi som två års förbrukning i New Yorks alla byggnader...

Omställning Sverige är en organisation som jobbar konkret för att forma en bättre framtid. Hälsa gärna på där!  http://transitionsweden.ning.com/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar