Här skriver jag om det som faller tankarna, känslorna, fingrarna in. Om livet på jorden. Om döden. Det blev mycket av den varan ett tag. Men det är också de inläggen som blir mest lästa, så behovet finns.
Jorden vårt hem i Universum - miljöfrågor ligger mig varmt om hjärtat. Likaså det som handlar om vår andlighet. Välkommen in i min värld!

onsdag 12 december 2012

Överdos eller helig ekonomi?


Vad kommer sig den här kryptiska rubriken av, undrar du förstås. Nu har hon väl blivit komplett galen!
Nej då, inte alls.
Det är något så enkelt som två filmtitlar på samma rad. Två filmer som lättbegripligt pratar om världsekonomi så att till och med jag begriper något sånär... Intressant med tanke på den ekonomiska situationen i världen idag. 
Frågan är väl om vi ska dö av en överdos konsumtion, eller om vi kan klara att tänka större och sjunga mer i samklang med varandra och jorden... 

Överdos   Klicka på rubriken för att se filmen


är en 46 minuters prisbelönt film som hade världspremiär januari 2011. Den handlar om "vår tids största ekonomiska kris – den som ligger framför oss". Här nedanför följer ett kort  (knyckt... och av mig bearbetat) referat, för att ge en snabb bild av vad filmen handlar om:

Dokumentären spårar orsakerna till förra finanskrisen och undersöker likheten med dagens situation, när stater som Grekland, Island och till och med Storbritannien och USA tycks riskera att kollapsa.
Bland de intervjuade finns amerikanska experter som blev utskrattade när de förutspådde finanskrisen, och som nu säger att det värsta fortfarande ligger framför oss. Det rör sig om en mycket större finanskris än senast: En världskris, inte enbart en USA-kris. Inte ens Sverige är tryggt eftersom vårt välstånd bygger på export till hälften.
MEN – en av experterna i filmen säger att det än så länge går att förebygga, men det är bråttom.
Situationen idag är väldigt lik den inför förra finanskrisen, men dagens bubbla är mycket större.
När jag tittat på filmen  känner jag att just dessa förebyggande åtgärder skulle behövt finnas med som slutreplik.
Dock tror jag att vi behöver ett helt nytt 'tänk'.

Det är här min vision kommer in ... och Charles Eisensteins, i filmen som heter Sacred economics.

Helig ekonomi      Klicka på rubriken för att se filmen

En 12 minuters tänkvärd film om vad ekonomi egentligen borde vara.
Har du inte tid att titta på båda filmerna så titta i alla fall på den här!

Charles Eisenstein lyfter in människan i sitt sammanhang: från att länge ha sett sig som separerad från sin miljö och sin omgivning, till att vara en del av helheten. Detta att vi ser oss själva som separata varelser skapar behov av att kontrollera, ha makten över andra varelser. Pengar ger makt i vårt samhälle.  Han funderar omkring varför vi t ex fortsätter att borra efter olja, trots att den förstör vår livsmiljö. Vad det än gäller, "efter några lager med 'varför', säger han, så är det till slut alltid pengar det handlar om."
Det vi kallar tillväxt kommer att upphöra. Planeten kan inte klara mer "tillväxt". Det är därför som krisen vi har idag inte kommer att försvinna, säger han. Vi behöver ett helt nytt sätt att tänka och handla.

Dags alltså, att tänka över vår syn på ekonomi, fundera över pengarnas och vår egen roll i galenskapen, och de verkliga effekterna av fenomenet ränta, samt hur vi hanterar de här frågorna i praktiken.
Ordet ekonomi låter i mina öron mycket teoretiskt och kallt beräknande. Siffror på papper eller staplar på en dataskärm. 
Men mitt hjärta jublar när jag hör ord som gåvoekonomi, deltagarekonomi. Jag säger inte att det ena är bättre än det andra, men med dessa börjar vi närma oss det mänskliga och praktiska.  Den sortens ekonomi som aktiverar och involverar goda mänskliga egenskaper som omtanke, delaktighet, samarbete och generositet. Ekonomi med hjärta.

Pengarna får symbolisera eko  -  nomi,  fastän ekonomi är så
mycket mer än pengar.  Hjärtat med pengar symboliserar också
att pengar i sig inte är fel, utan det är det sätt som vi använder
dem på, och de syften vi har, som avgör hur "rena"
eller "smutsiga" pengar
är.
 Charles Eisenstein säger i sin bok Helig ekonomi, att den verkar på fyra nivåer:
  1. den erbjuder en grundläggande analys av vad som gått snett med pengar, 
  2. den beskriver en vackrare värld baserad på en annan typ av pengar och ekonomi;
  3. den förklarar de nödvändiga kollektiva åtgärderna för att skapa den världen och medlen med vilka dessa åtgärder kan göras möjliga;
  4. den utforskar den personliga dimensionen av omvandlingen av världen, identitetsförändringen och sättet att nå det jag kallar att ”leva i gåvan”.
    Boken finns att läsa på nätet, och går även att ladda ner som e-bok. Man väljer själv om man vill betala och i så fall hur mycket. Detta är ett praktiskt exempel på hur det kan fungera.
Titta också gärna på min vän Jannikas webbsida; http://jannika.se/onskelista; Där finns också fina kreativa och konkreta idéer!

PS. Filmen är textad på engelska. Det går att välja svensk (tyvärr väldigt dålig) översättning..Vi får hoppas att de här filmerna ligger kvar länge på nätet. Det finns fler filmer i ämnet på internet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar