* Gott
* Supernyttigt
* Billigt
* Närproducerat
* Skötselfritt (om man inte tror på ogräsvarianten)
* Lätt att variera
Använd kirskålen som spenat.
Späda blad i sallad. stuvad eller förvälld med lite smör till. Mmmm!
Själv brukar jag också torka den. Myggfönster är utmärkt som "torkhylla". .Den torkade kirskålen kan man t ex använda i kryddsmör.Det är en ypperlig lite kryddig smak som kan ersätta torkad persilja i de flesta recept. Jättegott med en näve i soppan.
Det finns säkert fler användningssätt.
Nässlor kallas ju också "ogräs", jättebra torkade, att göra soppa av, när man behöver lite extra järn och c-vitamin under vinterhalvåret.
Det ska vara en mjölkfri måltid eftersom mjölken stör upptaget av det vegetabiliska järnet.
För bästa torkresultat, kvalitet och hållbarhet, ska dessa växter skördas vid torrt och gärna soligt väder.och gärna läggas i ugnen 50 grader en stund på slutet, för att den sista fukten ska flykta.
Är du inte säker på hur kirskål ser ut så fråga någon trädgårdskunnig granne vad de brukar spruta växtgift på...Och berätta gärna vad du vet om kirskål, och att ogräsgift sprider sig till grundvattnet... Lyckas du omvända en växtgiftsprutande granne till ogräsätare, så har du gjort en välgärning för jorden vi lever på och av.
Förresten... antagligen har du fler grannar...
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar