Här skriver jag om det som faller tankarna, känslorna, fingrarna in. Om livet på jorden. Om döden. Det blev mycket av den varan ett tag. Men det är också de inläggen som blir mest lästa, så behovet finns.
Jorden vårt hem i Universum - miljöfrågor ligger mig varmt om hjärtat. Likaså det som handlar om vår andlighet. Välkommen in i min värld!

lördag 18 maj 2013

Godaste Ogräset

Jag måste ta mig för med att göra lite reklam för kirskålen, ett av de mest svårbemästrade ogräsen, för den som vill syssla med det. Vi har kirskål vid stora tallen i bakkanten på trädgården. Det är en fin "odling" som inte sprider sig nämnvärt, eller i alla fall märkbart.

Och varför i all världen gör jag reklam för ett ogräs? jo för att det är

*  Gott
*  Supernyttigt
*  Billigt
*  Närproducerat
*  Skötselfritt (om man inte tror på ogräsvarianten)
*  Lätt att variera

Använd kirskålen som spenat.
Späda blad i sallad. stuvad eller förvälld med lite smör till.  Mmmm!

Själv brukar jag också torka den. Myggfönster är utmärkt som "torkhylla". .Den torkade kirskålen kan man t ex använda i kryddsmör.Det är en ypperlig lite kryddig smak som kan ersätta torkad persilja i de flesta recept. Jättegott med en näve i soppan.

Det finns säkert fler användningssätt.


Nässlor kallas ju också "ogräs", jättebra torkade, att göra soppa av, när man behöver lite extra järn och c-vitamin under vinterhalvåret.

Det ska vara en mjölkfri måltid eftersom mjölken stör upptaget av det vegetabiliska järnet.

För bästa torkresultat, kvalitet och hållbarhet, ska dessa växter skördas vid torrt och gärna soligt väder.och gärna läggas i ugnen 50 grader en stund på slutet, för att den sista fukten ska flykta.

Är du inte säker på hur kirskål ser ut så fråga någon trädgårdskunnig granne vad de brukar spruta växtgift på...Och berätta gärna vad du vet om kirskål, och att ogräsgift sprider sig till grundvattnet... Lyckas du omvända en växtgiftsprutande granne till ogräsätare, så har du gjort en välgärning för jorden vi lever på och av.
Förresten... antagligen har du fler grannar...
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar